fredag den 25. april 2014

Forvandlingsdej



Jeg er en stor tilhænger af konceptet "forvandlingsdej" Det går i al sin enkelthed ud på at lave én slags dej, og få flere forskellige slags bagværk ud af det. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg bliver meget inspireret af Sif Orellana, som har lavet de mest fantastiske koge-og inspirations bøger til familier. Hun har introduceret konceptet i bl.a. "Kram i madkassen," som i øvrigt burde være et must i ethvert hjem med skole-børn.


I dag lavede jeg denne forvandlingsdej, som blev til 4 forskellige madpakke ting.








300 g. hvedemel


100 g. grahamsmel


150 g. smør


15 g. gær


2½ dl. mælk


1 drys sukker


1 tsk. salt.


1 æg


Lun mælken og opløs gæren heri. Tilsæt resten af ingredienserne, men vent med melet til sidst. Lad lidt af melet blive tilbage, og se om der er brug for det hele. Dejen må gerne være fugtig, men ikke så klistret at den hænger fast i bordet. Lad dejen køre på medium hastighed på røremaskinen i ca. 15 min. til dejen slipper siderne. Tilsæt evt. lidt mere mel efterhånden.


Lad dejen hæve i ca. 4 timer.


Del derefter dejen i 3 lige store dele


Pølsehorn:


Rul den ene klump dej ud til en stor cirkel, og del den i 8 "lagkage stykker" Her anbringer du ½ pølse på hver og triller fra den brede ende til spidsen, så den får form som et horn.


Pirogger


Rul den anden klump dej ud til en stor cirkel. Tag en lille yoghurt skål el. lign, læg den på hovedet nedad mod dejen, og skær rundt om den så du har en lille cirkel. Inde i cirklen kan du komme fyldet i, fx skinke og ost, kylling, en rest kødsovs, eller hvilke rester I har fra aftensmaden. Fold nu halvdelen af dejen henover fyldet, så kanterne af cirklen rører hinanden, og fyldet skjules. Tryk kanterne sammen med en gaffel.


Pizza


Den sidste klump dej trilles til en pølse. Skær de antal boller du ønsker, og tril dem. Sæt dem på en bageplade med bagepapir, og tryk dem godt flade. Put så det fyld på du ønsker. Tøm køleskabet for rester, så slipper du for madspild ;)


Muffinsboller


Det dej der er tilovers fra piroggerne, kan du forme til små brød og putte dem i en lille muffin form. De er gode at have med til formiddagsmadpakken, sammen med lidt forskelligt frugt og grønt.


De bages 10-15 min. på 225 g. forvarmet ovn. Køles af på en rist.


Alt kan fryses, hvilket jeg synes er fantastisk. På den måde er derfor mere at vælge imellem til madpakkerne. Suppleret med masser af grønt, og frugt, så kører det :)


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar