tirsdag den 5. april 2016

Kære Jer skønne læsere

Jeg har fået en ny web adresse til min blog:

boernemadpakker.wordpress.com

Jeg vil ikke længere poste nye indlæg her på siden, men besøg mig endelig på den nye web adresse. Jeg glæder mig til at give dig en masse nye madpakke ideer på ovenstående adresse. Klik blot på linket, så er du der :) :) :) Kom endelig forbi.:) :) :)

Rigtig god dag til dig.

Mange hilsener Berit :)

mandag den 14. marts 2016

Tante Sofies boller fra Kardemommeby

Jeg kunne godt forestille mig, at Tante Sofie serverede disse boller, når der kom gæster på besøg i Kardemommeby. Og mon ikke at de frække tyveknægte: Kasper, Jesper og Jonatan, kunne finde på at snuppe et par stykker, mens bollerne lå til afkøling i vindueskarmen…



Opskrift:

14 boller

5 dl. Skyr (neutral)

25 g. gær

1 æg

1 dl. Mælk

2 spsk. lys sirup (eller honning)

1 tsk. kardemomme

1 tsk. gurkemeje

200 g. fuldkornshvedemel

550 g. hvedemel

Start med at opløse gæren i skyr, og tilføj så resten af de våde ingredienser. Bland mel med kardemomme og gurkemeje. Ælt dejen rigtig godt i 10 min. i en røremaskine, og sæt den til hævning i 2 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og form 14 boller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i ½ time. Pensl dem med sammenpisket æg, og sæt dem i ovnen på 225 grader i 10 -12 min.

Skovridderens persillebrød

Dette brød er bare rigtig lækkert. Det indeholder en masse sunde næringsstoffer, som vores krop vil juble over. Det kan bruges til både sandwich, og som ”franskbrød” til eftermiddags maden. Den giver god energi, når børnene kommer hjem fra institution eller skole, og kan serveres med både grøntsags stænger, ost og frugt i skiver.

Jeg er ved at tømme min fryser for diverse rester af sidste års havehøst. Der fandt jeg bl.a. en pose hakket persille, og fik derfor lyst til at prøve det i brød. Det giver bare en rigtig god smag, og et ekstra tvist til et skønt brød. Samtidig er det ret mildt, så børnene bliver ikke skræmte over at der er ”grønne prikker” i det ;)



Opskrift:

2½ dl. Vand

1 dl. Skyr (neutral)

25 g. gær

2 spsk. olivenolie

1 tsk. salt

1 bundt hakket persille (evt. fra frost)

1 æg

200 g. fuldkornshvedemel

450 g. hvedemel (evt. hvid hvede)

Start med at opløse gæren i vandet, og tilføj derefter de våde ingredienser, incl. Den hakkede persille. Bland meltyperne og saltet sammen, og hæld det i dejen. Ælt den godt på røremaskine – gerne i 10 min. Lad den hæve i ca. 2 timer.

Hæld den ud på et meldrysset bord, og form den til et brød. Sæt den på en bradepande med bagepapir, og skær 4 snit i det inden du lægger viskestykke over, og lader den efterhæve i ½ time, mens ovnen bliver varm. Pensl dem med sammenpisket æg.

Bages på 225 grader i ca. 20 min. Når du tager den ud af ovnen, så bank med knoerne i bunden af brødet. Hvis det lyder hult, er det færdigt, hvis ikke, skal den lige have lidt mere.

tirsdag den 1. marts 2016

kokosmuffins


Er der noget bedre end en kop varm te/kaffe/kakao og en lun muffin, når kulden er svær at vriste af sig? Så trænger man til noget at lune sig på, både indvendig og udvendig. At sætte sine hænder på et glas varm kakao, og spise en lun muffin – det er altså indbegrebet af hygge i min verden.


Disse muffins kan jeg dog ikke selv tage æren for. De er Mette Blomsterbergs opskrift, fra den fantastiske bog: ”Blomsterbergs lækkerier for hele familien.” Der er så mange nemme, og eminent lækre ting i, at jeg bare får lyst til at lave dem én efter én. Så hvis du mangler en lettilgængelig bog, som du og dine børn kan kaste jer over i weekenden, så er denne her helt perfekt. Den er ikke sund – indrømmet, men den er netop til weekenden, hvor man godt må skeje lidt mere ud, eller til fødselsdage og familiekomsammen.

Opskrift:

½ vaniljestang

200 g. sukker

200 g. stuetempereret smør

4 æg str. L.

100 g. hvedemel

50 g. kokosmel

1½ tsk. bagepulver

Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud med en lille spids kniv. Mas kornene med en lille smule af sukkeret, så kornene skilles ad. Pisk vaniljesukker, sukker og smør sammen med en elpisker, til det er en hvid, luftig masse. Pisk æggene i ét af gangen. Bland mel, kokosmel og bagepulver sammen og sigt det i den våde masse. Vend det forsigtigt i, til dejen bliver ensartet.

Hvis du har en muffinsform med 12 huller, er det nu du kan bruge den. Det passer nemlig ca. til mængden af dej. Put papirs muffinsforme i hullerne, og fyld dem med dej, så de er ca. ¾ fulde. Hvis du har en sprøjtepose, er den genial til at fylde formene op med. Så har du nemlig helt styr på dejen, så den ikke løber eller drypper udenom.

Bag kagerne i ovnen ved 185 grader i ca. 15 min.

De er ualmindelig lækre som de er, men du kan også pynte med glasur hvis du gerne vil have den lidt sødere, eller bare se godt ud, når du serverer den. Når glasuren er på, kan du pynte med hvad som helst du har i skabet.


mandag den 29. februar 2016

Hunde-hapsere


Jeg synes, at det er rigtig morsomt at lave ”sjov med mad” til madpakken. Det kan gøre mig rigtig glad indeni, når Filippa kommer hjem og siger: ”Aj, mor, hvor var du bare skør med den madpakke, jeg kom helt til at grine da jeg så den” Og det er lige præcis hvad disse boller gør. Jeg har ikke selv fået ideen til dem, men blev (endnu engang) inspireret af den fantastiske Sif Orellana. Hun har netop lavet disse ”hot-dogs” brød i hendes seneste bog: ”Slyngler og stanglakrids” Formen er fra hendes bog – og opskriften er inspireret af hendes.


De er ikke så avancerede, som de måske kunne se ud til. De er ret enkle at lave, og tager ikke meget længere tid, end at forme almindelige boller.

Opskrift:

1 dl. Vand

25 g. gær

1 æg

2 spsk. olivenolie

2 dl. Mælk

1 spsk. honning

1 tsk. salt

1 tsk. gurkemeje (kan undværes)

100 g. rugmel

100 g. hvid hvede

200 g. hvedemel

50 g. fuldkornshvedemel



Start med at opløse gæren i vandet. (Hvis du vil speede processen lidt op, kan du bruge lunkent vand). Put alle de våde ingredienser i dejen, bland meltyperne med gurkemejen, og saltet, og hæld det ned til dejen. Ælt det rigtig godt – gerne i 10 min. på røremaskinen.

Lad dejen hvile i 2 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og skær den i 10 lige store stykker. Form 10 boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir på. Klip eller skær et hak ind til ørerne i begge sider, og lad dem efterhæve i ½ time.

Sæt nu rosiner (små) på som øjne og næse, og pensl dem med æg. Bages ved 225 grader i ca. 10-12 min. til de er gyldne.

TIP! Brug dem som sandwich i madpakken, eller blot som de er til noget gnavegrønt.

tirsdag den 23. februar 2016

Æblehapsere

Denne opskrift er fra Annemette Voss´ opskriftsbog: ”Bagelyst” som jeg varmt kan anbefale. Der er både nemme og lidt mere krævende opskrifter – noget for enhver smag.  

Hvis du har en rest æblegrød til overs, så er denne opskrift super enkel at gå til, og en god eftermiddagssnack på en kold dag. Den går ikke under kategorien Sund, men ind imellem er det jo også rigtig godt med en lækker, lun kage til kaffen i weekenden (eller på en træls mandag…) Den smager super godt med glasur ovenpå, men det er ikke nødvendigt. Den er bare knasende lækker i sig selv.


Opskrift:

Mørdej:

125 g. blødt smør

250 g. hvedemel

70 g. flormelis

1 æg

1 æg til pensling

Æblemos

5 store madæbler

1 vaniljestang

100 g. sukker

Saft af 1 citron



Lav først mørdejen, da den skal stå og hvile lidt i køleskabet. Bland smør, hvedemel, og flormelis så det ligner smuldret ost. Saml dejen med æg, og stil den til afkøling i køleskabet med husholdningsfilm henover i ½ time.

Skræl æblerne, og skær dem i små tern. Læg dem i en gryde med en lille smule vand i bunden, men kun så vandet lige dækker bunden. Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Mas dem sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Hæld sukker, vaniljesukker, og saften fra citronen i gryden til æblerne, og sæt gryden på komfuret. Lad det koge stille op, indtil æblerne er møre. Pisk indimellem med et piskeris. Hvis æblerne ikke koger ud, kan du blende dem med en stavblender til sidst. Hæld æblemosen over i en skål og stil den til afkøling i ca. 15-20 min.


Tag mørdejen ud af køleskabet, og lad den ligge på køkkenbordet i ca. 10 min. inden du begynder at arbejde med den. Drys lidt mel på bordet, og rul dejen glat ud til den er ca. 5 mm. tyk over det hele. Dejen må ikke hænge i bordet, så sørg hele tiden for at den kan bevæge sig rundt på bordet, ved at komme lidt ekstra mel på bordet. Find en udstikker, en lille skål, et glas eller lignende. Udstik runde bunde, og læg en tsk. æblegrød på hver. (evt. mere hvis du har lavet dem store) Fold dem sammen, og luk med en gaffel, så æblegrøden ikke løber ud. Læg dem på en bageplade med bagepapir på, og pensl dem med et sammenpisket æg.

Bages i ca. 15 min. på 200 grader indtil de er let gyldne.

TIP! Disse æblehapsere kan sagtens bruges til børnefødselsdage, til brunch, og til en god kop te efter en kold tur i skoven.


mandag den 22. februar 2016

Skinkehorn med gurkemeje og chiafrø

Denne dej er super lækker at arbejde med, og kombinationen af de forskellige meltyper og krydderier, synes jeg giver en rigtig god smag sammen med skinke og ost. Du kan være meget mere kreativ med fyldet, og give den gas med både pesto, kylling, og forskelligt grønt. Det er helt op til dig, og til hvad du ved dine børn kan lide. De er et sikkert hit i madpakken, og de er også super gode at have i fryseren, til en nem aftensmad, eftermiddagssnack, til børnefødselsdagen, picnic i skoven, eller til at have med på skituren. Lav gerne en dobbelt portion, put evt. forskelligt fyld i, og smid det i fryseren. Så er der nem madpakke i morgen ;)



25 g. gær

2 dl. Mælk

1 æg

2 spsk. olivenolie

1 tsk. Salt

1 tsk. Gurkemeje

1 tsk. Chiafrø

100 g. rugmel

200 g. hvid hvede

200 g. hvedemel

Ca. 2 bøtter skinkestrimler

1 pose ostestrimler

 


Lun mælken til den er lunken og opløs gæren heri. Tilsæt de våde ingredienser. Bland mel og krydderier sammen, og hæld det i dejen. Ælt dejen godt, gerne i 10 min, så den bliver rigtig smidig.

Lad dejen hæve i 2 timer

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i to. Tag den ene ”klump” og rul den ud i en cirkel. Del cirklen i 8 trekanter med en kniv. Drys skinkestrimler og ost på den brede ende af trekanten, og rul mod midten (den spidse del af trekanten). Sæt ”hornet” på en bageplade med bagepapir på, og fortsæt på samme måde med resten. Lad hornene hvile i ½ time, mens ovnen bliver varm. Pensl dem med æg.

Bages på 225 grader i ca. 12 min.

tirsdag den 26. januar 2016

Bananpandekager

Jeg kan lige så godt lægge ud med at sige: MUMS!!!! Det er så absolut ikke sidste gang vi laver dem – de smager simpelthen bare skønt. Det er faktisk sjældent, at noget så sundt, kan smage så sødt og lækkert. Det er en fantastisk måde at få stillet sin lækkersult på – og så med god samvittighed. Det kan jeg kun blive fan af.

Pandekagerne er fyldt med fuldkorn, sødet med de fiberrige bananer, og krydret med kardemomme – lutter gode og sunde sager, som vores kroppe har så godt af.

Filippa har en veninde med hjem i dag, og de blev spurgt om de havde lyst til at smage bananpandekager. Det lød lidt underligt syntes de, men det var trods alt pandekager, og den er de altid med på. J Da de satte tænderne i dem, spærrede de øjnene op, kiggede på hinanden og sagde:” Årh, de er jo mega gode.” Og inden jeg kunne nå at sige velbekomme, så havde de næsten tømt fadet. Skønt!! Heldigvis blev der et par stykker til overs, så der er til en lille sund snack i madpakken i morgen. Det giver mig bare så meget et kick, når børn reagerer sådan overfor noget af det mad jeg laver – jeg bliver bare så glad indeni. Det indrømmer jeg gerne.


Opskriften er super enkel. Der findes et hav af opskrifter inde på nettet, så jeg har mixet lidt, og lavet min egen version, som bare sad lige i skabet, efter pigernes mening.

Opskrift:

2 bananer

100 g. finvalset havregryn

100 g. hvid hvede

3 æg

1 tsk. Kardemomme

Et lille drys salt

Rapsolie til at stege i (skal ikke i dejen)

Mos bananerne med en gaffel eller en stavblender. Hvis de ikke er helt modne, kan du lige give dem 30 sekunder i mikroovnen, det gør dem lidt blødere, og dermed nemmere at mose. Put resten af ingredienserne i, og rør det rigtig godt sammen. Hvis du synes den bliver for tør, kan du hælde en lille smule mælk i, for at gøre den lidt mere lind. Men dejen skal være tyk, så endelig ikke for meget J

Hvis du har en blinispande, er det nu du kan bruge den. Har du ikke, så brug bare en almindelig pande – den fungerer lige så godt. Der kan være 4 små, tykke pandekager på en pande. Hæld en dråbe olie til hver pandekage, på panden og vent til den er godt varm. Tag en spiseske, og læg dejen ud på panden. Skub den evt. ned med en anden ske. Bred den en lille smule ud, og læg så den næste på. Skru evt. ned for varmen. Giv dem ca. ½-1 min. på hver side, men hold godt øje med dem, så de ikke brænder på.

Servér dem lune til eftermiddagskaffen, til morgenmaden i weekenden (hvor der er lidt ekstra tid til at kræse), eller som en lille aftensnack. Gem et par stykker til dagen efter, hvor de er glimrende i madpakken.

Vi har i hvert fald et par piger her, som glæder sig mægtig meget til deres madpakker i morgen…

TIP! Du kan sagtens vælge at lave en større portion, fryse dem ned, og så tage lidt op af gangen, så der altid er en lille snack klar, når lækkersulten melder sig.

mandag den 25. januar 2016

Fantasifulde rugbrødsfigurer


Denne dej er fyldt med lækre, sunde sager og kan bruges til mange forskellige ting. Børnene kan være med til at stikke sjove figurer ud, og det er de fleste børn vilde med. Du kan også lave små rugbrød, lidt alá rugfler, eller bruge dejen til at lave brød/boller med. Find yndlings pålægget frem, og lav de lækreste sandwich til madpakken. Denne opskrift er rigtig god til både store og små. Du kan også vælge at lave nogle helt små figurer, sætte dem på en lille pind (man kan købe små slikkepinde-stænger i fx Panduro), og give den med som en sund snack til mellemmåltidet, evt. sammen med lidt ost og grøntsags stænger.

Jeg har været i køkkenet for at eksperimentere mig frem til en opskrift, som jeg håber vil falde i god jord hos jer, og hos Filippa. Nogle gange er det bare sjovere at spise rugbrød, når det er formet i sjove figurer, eller i hvert fald bare lidt anderledes end den til tider, lidt tørre klemme.

Hvis du er mere til almindeligt rugbrød, så kan du sagtens putte dejen i en almindelig smurt rugbrødsform i stedet for. Du skal dog lige være opmærksom på, at bagetiden vil være noget længere på et helt brød, frem for de små figurer.



Opskrift:

1 hvidtøl

25 g. gær

2 revet gulerødder

12 stenfrie dadler

½ spsk. brun farin

2 tsk. Groft salt

250 g. rugmel

340 g. hvedemel

Kør dadlerne igennem en minihakker/foodprocessor, el. lign. Indtil det bliver en klistret masse. Riv gulerødderne på et rivejern. Opløs gæren i hvidtøllet, og tilføj gulerødder, dadler, brun farin og salt. Tilsæt til sidst melet. Ælt dejen på en røremaskine i 10-15 min. Lad dejen hvile i et par timer.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, og find jeres yndlings udstikker frem. Nu skal der leges J

Læg figurerne på en bageplade med bagepapir på, og lad dem efterhæve i ½ time, mens ovnen bliver varm.

Bages i ca. 12 min. på 225 grader.

fredag den 15. januar 2016

Pølsehorn med hampefrø


Disse pølsehorn er virkelig lækre. De er, som alle pølsehorn, et kæmpe hit hos børnene. Jeg har valgt at putte en del fuldkornsmel i, for at sikre at vi får det fuldkorn vi har brug for.

Nu kan det godt være, at du tænker: ”Hampefrø?” Seriøst? Jeps. Hampefrø er ikke hash, det er en næringsrig plante, fyldt med frø der indeholder klorofyl, proteiner, olier, E vitamin (højere indhold end i hørfrø), magnesium, jern, D-vitamin og en masse aminosyrer. Hampefrø er et virkelig superfrø både for os og vores jord. Du kan bl.a. købe dem i Brugsen. De har en lidt nøddeagtig smag, og er meget delikate, synes jeg.



Hermed opskriften:



25 g. gær

3 dl. Mælk

3 dl. A38

3 æg

2 tsk. Groft salt

3 spsk. olivenolie

100 g. rugmel

600 g. groft speltmel

600 g. hvedemel (evt. hvid hvede)



Lun mælken i en gryde, til den er lunken. Opløs gæren heri, og tilsæt dernæst de våde ingredienser.  Bland de forskellige meltyper, og hæld dem i den våde dej. Ælt dejen på en røremaskine, da det er en stor portion. Lad røremaskinen køre i 10-15 min. så dejen bliver æltet godt igennem.

Lad dejen hvile i 2-3 timer.

Del dejen i 6 lige store kugler. Rul hver kugle ud i en cirkel med en kagerulle, så dejen er lige knap ½ cm. tyk. Skær 8 trekanter, og læg ½ pølse på hver trekant, i den brede ende. Fold ”flapperne” ind over pølserne, og tril dejen fra den brede ende mod den spidse. Læg pølsehornene på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ½ time.

Pensl dem med æg, drys dem med hampefrø, og bag dem i ovnen på 225 grader i 10-12 min.



onsdag den 13. januar 2016

Energi-salat på en råkold januar dag


Denne salat er super enkel, smager fortrinligt, og er fyldt med gode vitaminrige ting. Den kan sagtens bruges som frokost, med et stykke groft brød til, eller bare som den er. Den er rigtig god at have med i madpakken, og mætter godt. Til børn skal der gerne et stykke groft brød med, da de har brug for flere kulhydrater til alt det de leger i løbet af dagen.

Opskrift:

Hvidkål

Lufttørret skinke (kalkunbacon kan også bruges)

Mandler

Mango (appelsin kan sagtens bruges i stedet for)

Start med at lægge de lufttørrede skinker i ovnen på ca. 200 grader. De skal have ca. 10 min. Snit hvidkålet fint, og skær mangoen i tern. Mandlerne drysses henover (kan evt. ristes på en tør pande først), og skinken brækkes i mindre stykker, og fordeles henover salaten.

Velbekomme!!

tirsdag den 12. januar 2016

Hjemmelavet peanutbutter

Jeg må blankt erkende, at jeg har en stor svaghed for peanutbutter og marmelade på et stykke nybagt brød. Men jeg har flere gange tænkt: Det må jeg da selv kunne lave. Og det kunne jeg. Det er endda så såre enkelt, at det simpelthen ikke kan være nemmere. Det smager fantastisk, og så er der ikke alt muligt knald i, som der tit kan være i de købte.

Det eneste du skal bruge er en pose saltede peanuts, og en minihakker/blender.

Tøm posen for peanuts ned i minihakkeren, og start den. Blend peanutsene indtil de har den konsistens du ønsker. Hvis du ikke kan lide din peanutbutter med knas, så skal den bare blende lidt længere.

Du kan bruge din peanutbutter til mange ting:

Fx som smørrelse i din sandwich/rugbrød i stedet for smør, som dip i en lille bøtte til dit barns grøntsager, et groft knækbrød/bolle med peanutbutter/jordbær marmelade... etc.


Ernæringsmæssigt:

Jeg har forsøgt at indsamle lidt data omkring peanutbutter. Hvor sundt er det egentlig?

  • Nødder er generelt rigtig sunde. Det kan forhindre Alzheimers, hjerteproblemer og en lang række andre sygdomme.
  • Peanutbutter indeholder også en pæn mængde af fibre, proteiner, mineraler, vitaminer, især vitamin E, B3, B6, folinsyre, magnesium, kobber og mangan.
  • Fedt udgør 55 procent af næringsstofferne, hvoraf 25 procent kommer fra protein, og 20 procent kommer fra kulhydrater.
  • Det store indhold af fedt og protein, giver en god mæthedsfornemmelse, og er god til at stabilisere dit blodsukker.
  • 50 procent af fedtet består af de sunde enkeltumættede fedtstoffer, som der også findes i fx olivenolie og rapsolie.
  • 30 procent af fedtet er flerumættede fedtstoffer, som bl.a. er den vigtige fedtsyre, omega 6, og linolsyre, som kroppen skal have gennem kosten.

Kilde: ”Lev nu” Dr.dk.

Så… snup du blot et groft knækbrød med peanutbutter på til dit mellemmåltid. Det er slet ikke så usundt, som vi mange gange går og tror.

 

mandag den 11. januar 2016

Skovboller


Jeg er helt vild med disse lækre skovboller. De er svampede indeni, og sprøde udenpå. De smager fantastisk, og så får man samtidig en masse sundhed indenbords – det er en skøn kombination, synes jeg.

Jeg har valgt at kalde bollerne for ”skovboller” fordi de vil passe perfekt til en skovtur. Selvom det er januar, en lidt våd, sjappet, og temmelig trist januar, vejrmæssigt, kan en skovtur nu sagtens stå på listen, over weekendens aktiviteter. Smid dit yndlings pålæg på bollerne, en kande te i cykelkurven, masser af poser til at finde kogler o.lign. godt med tøj på – og så er det bare med at komme afsted. Man bruger ikke timevis derude, når vejret er som det er, men det er heller ikke altid det der tæller. Det vigtigste er, at vi kommer afsted sammen som familie, og får brugt noget krudt, mens vi har det rigtig sjovt sammen. Smid en pose på jorden, som I kan sidde på uden at blive våde bagpå, og så er det bare med at hive madpakken op af tasken, og nyde stemningen, og livet i skoven. Rigtig god fornøjelse!

2 dl. Havregryn


2 spsk. sirup

1 æg

2 spsk. olivenolie

2 tsk. Groft salt

4 dl. Kogende vand

25 g. gær

350 g. groft speltmel

300 g. hvedemel

3 revne gulerødder

Start med at koge vandet. Mens det koger i kogekanden, bland da havregryn, sirup, æg, olivenolie. Hæld det kogende vand henover blandingen, og rør godt rundt. Riv gulerødderne på et rivejern, og tilsæt dem i den våde blanding. Når blandingen er blevet fingervarm (lunken), så opløs gæren i den. Hæld det hele i røremaskinen, og tilsæt melet. Lad dejen ælte i 10-15 min. Den skal gerne hæve i 2-3 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 16 stykker. Form stykkerne til boller, og sæt dem på en bageplade med bagepapir på. Lad dem efterhæve i ca. ½ time, mens ovnen bliver varm. Læg et viskestykke over dem.

Pensl dem med mælk, og bag dem ved 225 grader i ca. 12 min.

TIP! Du kan mærke på bollerne, når de er færdige. Hvis du vender en bolle om, og banker den på bagsiden, skal den lyde hul. Gør den ikke det, skal den lige have lidt ekstra tid i ovnen.

søndag den 3. januar 2016

Gulerodsknuder


Godt nytår

Der har været temmelig stille her på bloggen, over lang tid. Det beklager jeg. Jeg er stadig sygemeldt med stress og depression, og jeg har haft en dårlig periode, hvor overskuddet har været noget nær ”ikke-eksisterende.” Men nu er jeg tilbage igen efter en lang juleferie sammen med min dejlige familie. Jeg er fuld af taknemmelighed for at jeg har dem omkring mig, de bringer mig så megen glæde og hjælper mig, når det hele ser sort ud. Det er ubeskriveligt værdifuldt.


Juleferien synger på sidste vers, og nu skal vi igen tænke madpakker til børnene og os selv. Hverdagen melder sig på banen, og planlægningen af fritidsinteresser, legeaftaler, madlavning, indkøb, rengøring, hvem henter hvem hvornår, osv. er lidt af et puslespil, og kan få enhver til at miste pusten. Samtidig indeholder hverdagen jo heldigvis også en masse gode ting. Og det er netop de små hverdagsting, som er så vigtige, og som giver livet værdi. Jeg nyder at se Filippa komme glad hjem fra skole, at lege med en klassekammerat, og at bruge tid sammen med hende. Noget af det der giver mig livsglæde, er netop tiden sammen med hende – uanset om vi er til ridning, laver lektier, spiller spil, leger, laver mad sammen, eller klasker ud foran en film på en træt tirsdag, fordi vi bare ikke orker andet. Det er de helt små ting der tæller, de strålende øjne, de dejlige smil, de små snakke, solsorten på græsset i gang med at fortære resterne af det æble, hun ikke fik spist i skolen, solen der titter frem bag de mørkegrå skyer, og den rødvins plet jeg endelig fik af dugen. Små, bitte ting, som er værd at lægge mærke til, i vores travle liv.


Jeg håber, og ønsker at dette år, må blive et år fyldt med solskin både indeni og udenfor. At det må blive et år, hvor vi kan fokusere på alle de gode ting i livet, forhåbentlig også på de dage, hvor det ser allermørkest ud. Mit nytårsfortsæt er, at finde mindst én god ting ved livet hver dag, skrive den ned, og så håber jeg at jeg kan finde trøst i dem på de dage, hvor alt virker håbløst.

Én af de ting som jeg nyder at bruge tid på, er madpakken til min datter. Det er absolut ikke normalt at have det sådan, men jeg hygger mig som regel med den. Jeg håber også at du kan blive inspireret af min blog. Skriv endelig til mig, og fortæl hvad du mangler inspiration til med madpakkerne. Så vil jeg gøre alt hvad jeg kan for at imødekomme dine ønsker. Jeg vil meget gerne høre fra dig.

Her er årets første madpakke opskrift, og jeg håber at du vil synes lige så godt om dem som jeg. Jeg synes det er skønt at komme i gang med grøntsagerne og en masse fuldkorn igen, efter en ret lækker, smovsende, og til tider rimelig usund julemad. Det har været super skønt, men nu er det godt for kroppen at komme tilbage til normal hverdags kost igen.

Jeg har forsøgt at få tømt lidt ud i mine mel rester. Derfor er der lidt forskelligt mel i bollerne. Brug det mel du har, for så længe mængden af mel stemmer overens med opskriften, kan du bare boltre dig løs.


Gulerods knuder

6 dl. Vand

25 g. gær

1 æg

½ dl. Olivenolie

1 spsk. lys sirup

2 tsk. Salt

100 g. mandelmel

150 g. grahamsmel

Ca. 300 g. hvedemel

100 g. havregryn (en havregrøds rest kan også bruges)

50 g. fintrevne gulerødder. (skal først i, når dejen har hævet)

Start med at putte mandlerne i en minihakker, og mal dem til mel. Opløs gæren i vandet, og tilføj de våde ingredienser. Bland de forskellige mel typer, og hæld dem i. Ælt dejen i ca. 15 min. og lad den derefter hvile i 4 timer. Hvis du ønsker kortere hævetid, så skal vandet være lunkent når du opløser gæren i det. Så kan du nøjes med ca. 1½ time.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt 50 g. revet gulerødder i dejen. Tril en lang, tyk pølse, og skær det antal boller du ønsker. Tag en bolle, stræk den lidt ud og slå en knude på den. Læg den på bagepladen med bagepapir. Lad dem efterhæve i ½ time.

Bages i ovnen på 225 grader i 12-15 min.

Rigtig god fornøjelse. Godt nytår, og pas rigtig godt på hinanden.

Nytårsknus fra mig