mandag den 11. januar 2016

Skovboller


Jeg er helt vild med disse lækre skovboller. De er svampede indeni, og sprøde udenpå. De smager fantastisk, og så får man samtidig en masse sundhed indenbords – det er en skøn kombination, synes jeg.

Jeg har valgt at kalde bollerne for ”skovboller” fordi de vil passe perfekt til en skovtur. Selvom det er januar, en lidt våd, sjappet, og temmelig trist januar, vejrmæssigt, kan en skovtur nu sagtens stå på listen, over weekendens aktiviteter. Smid dit yndlings pålæg på bollerne, en kande te i cykelkurven, masser af poser til at finde kogler o.lign. godt med tøj på – og så er det bare med at komme afsted. Man bruger ikke timevis derude, når vejret er som det er, men det er heller ikke altid det der tæller. Det vigtigste er, at vi kommer afsted sammen som familie, og får brugt noget krudt, mens vi har det rigtig sjovt sammen. Smid en pose på jorden, som I kan sidde på uden at blive våde bagpå, og så er det bare med at hive madpakken op af tasken, og nyde stemningen, og livet i skoven. Rigtig god fornøjelse!

2 dl. Havregryn


2 spsk. sirup

1 æg

2 spsk. olivenolie

2 tsk. Groft salt

4 dl. Kogende vand

25 g. gær

350 g. groft speltmel

300 g. hvedemel

3 revne gulerødder

Start med at koge vandet. Mens det koger i kogekanden, bland da havregryn, sirup, æg, olivenolie. Hæld det kogende vand henover blandingen, og rør godt rundt. Riv gulerødderne på et rivejern, og tilsæt dem i den våde blanding. Når blandingen er blevet fingervarm (lunken), så opløs gæren i den. Hæld det hele i røremaskinen, og tilsæt melet. Lad dejen ælte i 10-15 min. Den skal gerne hæve i 2-3 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 16 stykker. Form stykkerne til boller, og sæt dem på en bageplade med bagepapir på. Lad dem efterhæve i ca. ½ time, mens ovnen bliver varm. Læg et viskestykke over dem.

Pensl dem med mælk, og bag dem ved 225 grader i ca. 12 min.

TIP! Du kan mærke på bollerne, når de er færdige. Hvis du vender en bolle om, og banker den på bagsiden, skal den lyde hul. Gør den ikke det, skal den lige have lidt ekstra tid i ovnen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar