Jeg er måske nok lidt af en nostalgisk fis, men jeg synes
virkelig, at det er hyggeligt med alle de traditioner, vi har i vores land.
Fasten ligger lige om hjørnet, og til den hører fastelavn, og dermed
fastelavnsboller. Jeg må ærligt indrømme at fastelavnsboller er noget af det,
jeg ser rigtig meget frem til. Jeg synes de smager så pragtfuldt, og jeg bliver
helt glad i låget, af at spise dem. Derfor er jeg allerede gået i gang nu – der
skal jo være plads til lidt lækkert i weekenden. Og hvad er egentlig mere
oplagt, end at bage fastelavnsboller med børnene her i weekenden. Bag en
ordentlig portion, og frys dem ned, så I kan tage dem op efterhånden som I får
lyst, eller hvis gæsterne skulle indfinde sig, på et uventet tidspunkt.
Til fastelavn i kirken
Der er jo utallige måder at lave fastelavnsboller på.
Disse her er mine yndlings, og dem jeg bager hvert år. Jeg har valgt at putte
creme i, men syltetøj er også godt. Gør som du/I bedst kan lide, eller lav
begge dele. Vaniljecremen er hjemmelavet, for første gang, i år. Den er så
super enkel, og slår ikke fejl, så nu er det for vores vedkommende: Goodbye
Oetker. Jeg har ellers ikke haft mod til at kaste mig ud i cremernes verden,
men den er slet ikke så farlig som jeg troede. Prøv den af, og fortæl mig
endelig hvad du synes.
Jeg har valgt at tilføje hvid hvede til dejen, for at få
det gode fuldkorn med, og det bliver den absolut ikke ringere af – tværtimod
synes jeg.
Opskrift til 20 stk.
Dejen:
2 dl. Mælk
25 g. gær
1 æg
2 spsk. Rapsolie
50 g. sukker
1 tsk. Groft salt
1 tsk. Kardemomme
200 g. hvid hvede
300 g. hvedemel
Vaniljecreme
100 g. sukker
4 æg
7 tsk. Maizena mel
½ l. mælk
2 tsk. Vaniljesukker
Lun mælken så den bliver håndvarm, ikke mere. Smuldr
gæren deri, og tilsæt æg, olie, sukker, salt, kardemomme, og til sidst melet.
Æltes i 10 min. på røremaskinen. Lad dejen hæve i 1½ time. Del dejen i to
kugler, og rul dem hver især til et rektangel. Skær dejen lige over i midten på
den lange ende, og skær derefter ti firkanter. Læg en stor teskefuld creme i
midten af firkanten og luk så enderne sammen omkring den. Tag øverste højre
hjørne, og luk sammen med venstre nederste hjørne. Det samme gøres i modsatte
hjørne. Saml alle ender ét sted og lav en sæk. Vend lukningen nedad på
bagepapiret, og tjek en ekstra gang, at der ikke er huller ind i bollen, for så
render cremen ud.
Efterhæves i ½ time, og bages ved 225 grader i ca. 10-12
min.
Cremen:
Pisk sukker og æg kraftigt indtil den bliver tyk, det
tager ca. 5 min på højeste blus. Si maizenaen og vaniljesukkeret i blandingen,
og giv den en kort tur med piskeren. Kog mælken i en større gryde. Når den
koger, hældes den over i æg og sukker blandingen, hvor du rører rundt, til det
hele er fordelt. Hæld den derefter tilbage i gryden og lad det koge op. Når det
koger, så sluk for komfuret, lad den slå 5-6 bobler, og tag den derefter af
blusset. Husk at røre godt undervejs, da mælk hurtigt brænder på. Hæld det op i
en skål, og dæk den til med film. Lad filmen ligge helt nede på cremen, så den
ikke danner kondens, men lukker helt til. Lad den køle helt af i køleskabet
inden du bruger den.
TIP! Det er en god idé at lave cremen, mens
dejen alligevel drøner lystigt rundt i røremaskinen og bliver æltet godt
sammen. Så kan cremen nå at sætte sig og bliver rigtig tyk, og lækker
TIP! Dekorér dem med brun eller hvid glasur
inden servering. De smager bare bedst når de er lune, så giv dem lige nogle
sekunder i microen, hvis de er kolde fra frost.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar