Brødet her er fyldt med gode sager. Rødbeden er et pragteksemplar i forhold til super vigtige vitaminer, heriblandt fibre samt jern, C-vitamin og B-vitaminet folacin. Alt i alt en virkelig sund rodfrugt at sætte tænderne i. Den kan bruges til meget forskelligt, og jeg har valgt at forsøge mig ud i at lave et rødbedebrød. Jeg var meget positivt overrasket over det fantastiske resultat, og jeg har glædet mig til at give det videre til dig.
475 g. hvedemel
2-3 tsk. Salt
100 g. groft speltmel
1 mellem str. rødbede
1 dl. Appelsinjuice
Revet muskatnød (jeg brugte ca. ½ muskatnød)
1 æg3 dl. Vand
2 spsk. rapsolie
2 ½ spsk. lys sirup (honning kan også bruges)
15-20 g. gær
Tag vand, juice olie, æg, sirup og salt og hæld det i
røremaskinen. Opløs gæren deri. Skræl rødbeden, skyl den godt, og riv den på
rivejernet. Hæld det ned i væsken sammen med den revne muskatnød. Tilsæt til
sidst melet og ælt dejen i godt 10 min. Tjek om mængden af mel er som det skal
være, ellers hæld lidt ekstra i. Men den må endelig ikke blive for tør. Lad dejen hvile i 2-3 timer i
stuetemperatur.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den evt. i to. Jeg
gjorde nemlig den fejl at jeg hældte dejen i én rugbrødsform… Den blev alt for
høj, og hævede ud over kanten. Hvis du gerne vil have den i form, så du sikrer
dig en vis højde på brødet, så fordel dejen i to forme i stedet. Ellers lav et
rundt brød og læg den midt på en bradepande, med bagepapir på. Lad den
efterhæve til dobbeltstørrelse. Pensl den med mælk og drys med grov valsede
havregryn, eller hvad du ellers har lyst til. Bages ved 225 grader i ca. 30 min.
Hvis du deler den i to, reducerer det også bagetiden. Så husk at holde øje med
den.
Brug brødet som sandwich brød, det smager super godt med en gang tunsalat og friske grøntsager i til madpakken. Du kan også bruge det med en skive ost på til morgenmad/eftermiddags kaffen, eller som tilbehør til grøntsags suppen om aftenen. Mulighederne er mange. Håber du vil nyde det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar