Uh, det lyder sundt. Det er det også – og samtidig vildt
lækkert. Filippa skulle have en veninde med hjem fra skole i dag, og menuen til
eftermiddagsmad var netop disse havreboller. De spiste to hele boller hver, og
sagde flere gange hvor lækre de var. Da jeg ryddede op efter måltidet, siger
Filippas veninde: ”Jeg tror godt at min lillebror vil kunne lide dem…” Jeg
sagde at hun da bare kunne få én med hjem til ham. Så lød svaret: ” Men så vil
mor og far måske føle sig snydt…” Så hun fik naturligvis en bolle med hjem til
dem hver J
Det er virkelig succes for mig: Når børnene guffer løs af dem, og (i stedet for
at spørge efter opskriften, som vi mødre gør) spørger meget forsigtigt om de må
få én med hjem, så familien også kan smage. Det er da fedt! Så må jeg da have
gjort ét eller andet rigtigt J
450 g. hvedemel
300 g. havregryn
150 g. grahamsmel
15 g. gær
5 dl. Koldt vand
2 dl. Fromaise frai
3 store revne gulerødder
2 spsk. olivenolie
2 tsk. Groft salt
1 tsk. Rørsukker (eller alm.)
1 æg
Hæld vandet i skålen i røremaskinen og tilsæt gær, som røres
sammen. Put derefter alle de våde ting i + salt, de revne gulerødder og sukker. Tilsæt
grahamsmel og havregryn og ca. ¾ af hvedemelet. Start røremaskinen og ælt det
langsomt, så det samler sig. Tilsæt resten af melet lidt af gangen, så der ikke
kommer for meget mel i. Hellere lade dejen blive klistret, end at den bliver
tung og sej, for så bliver det nogle tørre knolde af nogen boller, og det er
ikke til at spise.
Lad dejen ælte i røremaskinen i 10-15 min. så dejen slipper
siderne, og lad den derefter hvile i 2-3 timer på køkkenbordet.
Form bollerne (der bliver mellem 15-20, alt efter hvor store
du laver dem) og sæt dem på en bageplade. Lad dem efterhæve i ca. ½ time. Pensl
dem med æg, og drys dem evt. med speltflager, hørfrø, solsikkekerner, eller
hvad du har i huset. Jeg dryssede nogle af dem, mens resten kun blev penslet
med æg. Min datter er ikke så vild med drys og kerner, så hun får dem uden.
Bag dem ved 225 grader i ca. 10 min.
De er rigtig gode som eftermiddags boller, men også lækre
som madpakke boller. Brug rester fra aftenen før som fyld (kylling, forloren
hare, salat osv.) Det er en skøn måde at bruge resterne på, og det smager
fantastisk.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar