tirsdag den 27. maj 2014

Sund udgave af Kaptajn Karlsens briller


Jeg har gået og eksperimenteret lidt, og fundet en mere fiberrig udgave af den ”fede butterdej” som den oprindelige udgave er lavet af. Her er den nye version, og jeg synes selv den er blevet super god. Det er et godt, solidt og nærende indslag i madpakken, og supplerer du med frugt og grønt er det et godt alternativ til rugbrødet J

½ dl. Olivenolie

½ dl. Koldpresset rapsolie

1 dl. Mælk

5 dl. Lunkent vand

25 g. gær


1 tsk. salt

300 g. groft rugmel

700 g. hvedemel

Gæren røres ud i vandet, og olivenolie, mælk, og rapsolie tilsættes. Til sidst hældes melet i. Hvis du ælter dejen på en røremaskine, så start med at køre den på middel hastighed i ca. 10 min. Til sidst skrues op på fuld hastighed, hvor den kører i ca. 2 min. (Hold godt fast i maskinen imens den kører, min Kenwood hoppede en del på bordet) Lad den derefter hæve i 2 timer ved stuetemperatur.

Dejen deles i to lige store stykker. Den ene rulles ud til et langt rektangel.(Det minder meget om pizzasnegle) Først smørres et tyndt lag ketchup på, og dernæst drysses skinkestrimler og revet ost ud over det hele. Sørg for at komme godt ud til kanten.  Rul dejen sammen til en ”bogrulle.” Start fra højre side, og rul ind mod midten. Dernæst rul fra venstre og ind mod midten, til de mødes. Skær skiver af bogrullen og læg dem på bagepladen. Pensl dem med æg og bages i ovnen på 225 grader i ca. 15-20 min.

Den anden rulle dej brugte jeg til at lave små brød af. De blev penslet med æg, og drysset med speltflager. De smager fantastisk som tilbehør til pastasalat, eller som en lille sandwich bolle med forsk. fyld. Den sidste rulle kan selvfølgelig også bruges til en dobbelt portion af Kaptajn Karlsens briller, jeg synes bare det er lidt sjovere at lave forskellige ting ud af samme dej. :) Samme bagetid som de andre.

 

lørdag den 24. maj 2014

Hurtige pitabrød


Disse pitabrød er virkelig hurtige at lave, og de smager rigtig godt. Der skal ikke så mange til, for de mætter ret meget. Det er ikke lige som dem man køber i supermarkederne, som er så tynde, og ikke smager af noget. Her får du dem både billigere, og i meget højere kvalitet end de købte. Det er ikke svært. Prøv at kast dig ud i det, jeg lover at det er forsøget værd.

Her er opskriften til 14 stk. Kan fryses.

25 g. gær

6 dl. Lunkent vand

1 tsk. Sukker

250 g. grahamsmel

2 tsk. Salt

600 g. hvedemel

 

Gæren smuldres i vandet. Tilsæt derefter resten af ingredienserne og ælt dejen på medium hastighed i 10 min. Til sidst skruer du op på fuld kraft, og holder godt fast i røremaskinen ;) i ca. 2 min. Dejen skal hvile i 1 time (gerne 2 hvis du har tid, men 1 er helt fint). Dejen hældes ud på et meldrysset bord, deles i 14 stykker, som hver rulles ud til en lille rund pizza bund. Fold dejen halvt ind fra venstre side, og halvt ind (overlap) fra højre side. Rulles igen, og lægges på en meldrysset bageplade.( Hvis den bare rulles almindeligt ud, får den ikke det hulrum i midten, så den skal lige have et fold først. )

Bages på midterste rille på 250- 275 grader i ca. 7 min. Brødene skal kun lige begynde at tage farve, men må ikke blive sprøde.


Det er den meget høje varme, som giver en chokvirkning, der gør brødene hule, så de nemt kan halveres og fyldes med salater eller kød. Brødene spise lune til aftensmad, og er super lækre i madpakken dagen efter.

onsdag den 21. maj 2014

Sådan kan du få 6 stk. frugt og grønt dagligt.




Jeg synes tit det er svært at finde ud af hvornår jeg har fået frugt og grønt nok. Så jeg begyndte at undersøge det på nettet, og fandt frem til en hjemmeside som oplyste dette. I virkeligheden blev jeg lidt overrasket over hvor lidt der egentlig skal til. Men denne opskrift kan vi alle overkomme. 









1 glas juice om morgen
1 stykke frugt formiddag
1 stor tomat og 1 stort stykke agurk til frokost
1 stykke frugt eftermiddag
¼ blomkål til aftensmaden
Men hvad tænker du? Er  det nok? Glæder mig til at få input fra dig, og hvad du synes om det.