tirsdag den 1. september 2015

Fiberrige boller til trætte sørøvere og søvnige feer


De lange skoledage, er efterhånden ved at blive en virkelighed for mange. Børnene bliver presset til at kunne levere max, helt fra 0. klasse. Det sætter store krav til dem, og vi mærker tydeligt trætheden, når vores datter kommer hjem. Heldigvis går hun på en fantastisk skole, og har de dygtigste lærer, som er meget kompetente til at tage hånd om dem enkelvis, og i det store forum i klassen. Lektiehjælp, som sidste år var valgfrit, er i år blevet obligatorisk på vores skole, og det gør at skoledagen bliver forlænget til kl. 14.00. Når skoledagen er ovre, er det tiltrængt med en lang pause, uden lektier, og til at blive tanket op. Det er svært at være barn i det nye skolesystem, og det kræver også sine voksne at navigere rundt i alle de nye tiltag, nye måder at kommunikere på osv.

Dér hvor vi kan hjælpe vores børn, er bl.a. gennem kosten. Det er super vigtigt, at de bliver tanket ordentligt op, med masser af sund mad, så de kan stå distancen, og komme vellykket igennem skoledagen. Derudover er der hvile, søvn, og motion, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her i indlægget.

I stedet for vil jeg komme med et bud på, hvad du kan servere til dit barn, når det kommer træt hjem fra skole, og måske fra sfo. Denne opskrift er fyldt med nærende fuldkorn, og masser af proteiner, som frisker op, og giver god energi. De kan peppe selv den trætteste sørøver op igen. Bollerne er også gode at have med i madpakken, både til formiddag, frokost og eftermiddags madpakken.


Opskrift:

25 g. gær

2 dl. mælk

1 æg

2 dl. skyr

2 tsk. Rapsolie

2 tsk. Sirup/honning

1 tsk. Salt

250 g. grahamsmel

300 g. hvedemel

Opløs gæren i mælken, og tilføj alle de våde ingredienser. Vej melet af, tilføj salt, og hæld det i den våde dej. Ælt det godt sammen, gerne i 10 min. på røremaskinen. Lad dejen hvile i 2 timer. Du kan forkorte hævetiden med ca. ½ time, ved at lune mælken først.

Form 10 boller, læg dem på bagepladen, og lad dem efterhæve i ½ time, mens ovnen bliver varm.

Bages i ca. 10 min. på 225 grader.

TIP! De smager rigtig godt når de er lune, og de kan fryses. Så tag et par stykker op, når du kommer hjem fra arbejde, og lun dem i microovnen, eller i ovnen. Så er de bare super gode. Alternativt kan de komme på risteren og blive ristede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar