tirsdag den 28. april 2015

"Komme-hjem-boller"


Jeg har forsøgt at bage nogle boller, som ikke indeholder almindelig hvedemel. Jeg vil prøve at bage noget, der er sundere for vores krop, og derfor prøve at undgå hvedemelet, som jo ikke gør noget godt for kroppen. Jeg har fundet et fuldkornsprodukt, som hedder hvid hvede. Det kan måske godt lyde som det samme, men det er altså hvedemel, hvor alle kim og skaldele er bevarede, derfor indgår det som fuldkorn. Hvis du er i tvivl, om hvilke kornsorter, og meltyper du skal gå efter, så kig efter det grønne nøglehuls mærke, og fuldkornsmærket, som er orange med et aks på. Handler du efter disse mærker, er du godt dækket ind. Det gælder altså også på meltyperne.

Bollerne her, faldt i rigtig god jord hos både Filippa og hendes veninde, da de kom hjem fra skole i dag. Bollerne er sprøde udenpå, og bløde indeni – det er rigtig lækkert. De mætter godt, og du kan spise dem med god samvittighed. Jeg har valgt at putte gulerødder i, da det er den type boller, som går allerbedst hjemme hos os. Men du kan sagtens vælge andre grøntsager, som pastinak, persillerod, rødbede eller lign. Prøv dig frem, og vælg det du og din familie bedst kan lide.


 

Til 12 boller

300 g. hvid hvede

200 g. havregryn

25 g. gær

4 dl. Vand

1 spsk. sirup

1 spsk. rapsolie

4 store gulerødder
1 tsk. salt

Start med at skrælle og rive gulerødderne. Smuldr gæren i vandet, og tilsæt alle de våde ingredienser, incl. gulerødderne. Dernæst måler du tørstoffet af, og tilsætter det. Nu skal det æltes rigtig godt, og gerne på røremaskine i min. 10 min. Det bliver en klistret dej, og det skal det være. Hvis du synes, at den er lige klistret nok, så hæld lidt mere hvid hvede i, mens den ælter. Men endelig ikke for meget, for den bliver nemt tør, hvis der kommer for meget mel i.

Hæver i 2 timer

Fugt dine hænder med koldt vand, og form bollerne. Fugt dem gerne efter hver bolle, så hænger dejen ikke i dine hænder. Hav evt. et glas vand stående ved siden af, som du kan dyppe fingrene i.

Lad dem efterhæve i ca. ½ time

Pensl dem med æg, og lad dem bage i ca. 12 min. ved 225 grader.


De smager fantastiske, når de er lune – og de skal næsten nydes på terrassen i dette smukke solskinsvejr.

Rigtig god eftermiddag til jer!!

Tip!! De er altså også rigtig gode i madpakken dagen efter, med yndlings pålægget, eller lidt kylling og en masse grønt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar