Forleden dag, hvor jeg var nede i det lokale supermarked,
fandt jeg en køleboks, med ”sidste salgsdato” skilt ovenover. Det var lige
noget der passede mig, og mit "stop madspilds" hjerte. Jeg fandt en kærnemælk til 2 kr. og tænkte, at den måtte
da kunne bruges til nogle boller. Der stod oven i købet en opskrift på kartonen,
så det kunne ikke være mere enkelt. Jeg har næsten fuldt opskriften, men ændret
lidt på mængderne, og tilføjet æg og ”hvid hvede,” så der også kommer protein
og fuldkorn i. Derudover tilsatte jeg også revne gulerødder, da Filippa elsker
gulerødsboller. Og da hun ellers ikke bryder sig om gulerødder i nogen som
helst afskygninger, så smider jeg gulerødder i meget af det brød jeg bager. Se
bort fra det, eller erstat det med andre grøntsager, hvis du hellere vil det.
Resultatet blev ganske godt, og pigen blev glad – så er den opskrift godkendt...
2 dl. Vand
25 g. gær
2 dl. Appelsinjuice
2 dl. Kærnemælk
1 æg
1 spsk. rapsolie
3 store gulerødder – kan udelades
1 tsk. Sukker
1 tsk. Groft salt
300 g. hvid hvede
300 g. hvedemel
Riv gulerødderne på den grove del af rivejernet. Opløs
gæren i vand og tilsæt de våde ingredienser incl. gulerødderne. Bland de tørre
ingredienser sammen og hæld dem i skålen med de våde ting. Nu skal der æltes. Lad
røremaskinen køre i 10 min. til dejen slipper siderne. Det kan godt være, at du
skal tilsætte en smule mere mel, hvis den er alt for klistret. Men endelig ikke
for meget, så bliver den for tør. Det er en klistret dej, og det skal det være,
for at resultatet bliver bedst muligt.
Lad den hæve i 2 timer
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og skær 16 lige
store stykker. Da dejen er klistret, har man tendens til at hælde en hel masse
mel på både bord og hænder, for at man ikke klistrer helt sammen med dejen. Men
tag en kop/lille skål vand i stedet, og dyp fingrene i vandet, inden du samler
dejen til boller – det bliver meget nemmere, og du slipper for at få klistrede
fingre, eller vildt tørre boller. Bare lige et lille tip!
Form nu bollerne og læg dem på en bageplade med
bagepapir. Tænd for ovnen, og lad bollerne efterhæve i ½ time.
Pensl dem med æg, og bag dem ved 225 grader i ca. 12 min.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar