tirsdag den 26. august 2014

Blåbær muffins


Lige nu er blåbærerne på sit højeste. Pluk dem i skovbunden, eller køb dem i butikkerne. Denne opskrift passer rigtig godt på en dag, hvor det er lidt køligt udenfor. En varm kop te og en lun blåbærmuffin, så kører energien igen. Synes faktisk det er skønt at sidde udenfor, vikle et varmt flistæppe omkring mig, og så lune fingrene på en kop te. Håber I nyder solskinnet derude, selvom det er blevet en anelse køligere i vejret. Måske kan denne opskrift lune jer lidt.
God dag!!
Ca. 12 stk.

½ - 1 vaniljestang

300 g. mel

3 tsk. Bagepulver

1 tsk. Kardemomme

¼ tsk. Salt

150 g. sukker

1 æg

2,5 dl. Mælk

125 g. rapsolie

200 g. friske blåbær (eller ca. 5 stk. til hver muffin)

60 g. grofthakkede mandler til pynt

Ca. 12 muffinsforme

Ca. 12 papirs kapsler

Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv. Vaniljekornene og 1 tsk. Af sukkeret mases sammen på bordet med kniven, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, sukker og æg piskes luftigt. Olien tilsættes lidt af gangen, så dejen ikke skiller. Mælken tilsættes, når massen er homogen. Mel, bagepulver, kardemomme og salt blandes og sigtes ned i dejen. Vend dejen sammen til den er ensartet, og kom den op i en sprøjtepose. Eller hæld den fra skålen, hvis det fx er en Margretheskål, som har en ”tud”

Læg papirs kapsler i muffins formene. Fyld papirskapslen med dej, så den er ca. ¾ fuld. Der skal stadig være et stykke op til kanten af muffins formene, så kagerne kan hæve, uden at vælte ud over kanterne. Læg ca. 4-5 blåbær løst ovenpå dejen, og tryk dem forsigtigt ned med pegefingeren, så dejen lige akkurat dækker. Derefter drysses de grofthakkede nødder på toppen af hver muffin.

Bages ved 180 grader til de giver efter ved tryk, ca. 14 min.

Romkugler


I dag kom Maja med et forslag: Kan vi ikke prøve at lave vores egne romkugler? Jeg kunne ikke modstå ideen, og gik straks med på den. Vi fandt en opskrift, legede lidt med ingredienserne, og fandt til sidst vores egen version, som vi synes smager super godt. Sunde er de ikke, men det er altså en rigtig hyggelig ting at lave i køkkenet en regnfuld lørdag eftermiddag med teenage-datteren. Rigtig hyggeligt J Der er selvfølgelig frit valg om man vil bruge købeversionen af ingredienserne, eller om man vil lave dem selv. Vi valgte at købe dem, for lige at prøve det af.

 Inden jeg nåede at få taget billedet, var der pludselig blevet tyndet godt ud i dem… hm… ;)

1 mazarintærte

1 hindbærroulade

7 snøfler

2 tsk. romessens

3 spsk. kakaopulver

3 spsk. hindbærsyltetøj

3 spsk. med top havregryn

 

Find den store skål frem fra skabet og put mazarintærten, hindbærrouladen og snøflerne i. Ælt det godt sammen med fingrene. (Ja, der er nok ingen vej udenom: Vask klør fem rigtig grundigt og så i massen med dem.) Tilsæt derefter resten af ingredienserne og mas det sammen til en ensartet masse.

Find en dyb tallerken og hæl en masse krymmel i. Tril dejen til kugler, og rul dem i krymlen inden de sættes på et fad/tallerken. Når de er færdige sættes de i køleskab i ca. ½ times tid. De skal nemlig lige have lov til at sætte sig.

Servér dem evt. som disney snold til ungerne fredag aften, til fødselsdags slikposen, til eftermiddags teen i weekenden, eller som en ekstra lille forkælelse i legehuset sammen med bedste-vennen. Hvis du laver dem rigtig små, kan der godt komme én enkelt med i madkassen, som det søde indslag om fredagen. Det vil helt sikkert bringe lykke til både store og små.

 





tirsdag den 19. august 2014

Fiskefrikadeller

Noget af det vigtigste for mig, når jeg laver madpakker til min datter, er at det er nemt at gå til. Madpakker skal ikke være besværlige, for det er der ingen af os der har tid til i den pressede hverdag vi har. Genbrug er derfor super godt. I går lavede vi fx fiskefrikadeller til aftensmad. Jeg havde taget 1½ kg. fiskefars op af fryseren, hvoraf vi spiste det 1 kg. Resten lavede jeg små mini-fiskefrikadeller ud af. Der blev 18 stk. som jeg frøs ned i en pose. Dem kan jeg supplere med i madpakken, sammen med fuldkornspasta, når hun fx får rugbrød med. Hun elsker at have nogle små ting at gnave i, ved siden af rugbrødet. Uanset hvad hun får med, så er der altid frugt og grønt at gnave i - for det er super sundt og vigtigt for barnets udvikling, og evnen til at koncentrere sig i skole og i leg.



tirsdag den 12. august 2014

Æbleskiver med fuldkorn


I går startede Filippa i 1. klasse. Det skulle naturligvis fejres, og jeg spurgte hvad hun kunne tænke sig at fejre det med? Det skal være æbleskiver med syltetøj og flourmelis var svaret. Hm… tænkte jeg: Æbleskive i August? Det har jeg lige godt aldrig prøvet. Men hvorfor ikke? Vejret var alligevel lidt køligt: 15 grader, regn og blæst, og i virkeligheden kaldte dagen på indendørs hygge. Jeg sagde ja til ”udfordringen” og gik i gang.

Filippa blev godt nok lidt træt af at jeg havde valgt at bage dem selv, i stedet for at købe dem som jeg plejer. Men min mor havde givet mig et elektrisk æbleskivejern i julegave, og jeg havde længe haft lyst til at prøve det af. Filippa blev dog ikke skuffet. Hun smagte på dem og udbrød glædesfuldt: ”Mor, de er bedre end Brugsens” J Fantastisk. Og jeg er absolut enig. Jeg har købt mine sidste æbleskiver, nu bliver de hjemmebagt fremover – for hold da op en forskel på smag og konsistens. (og så er de super nemme, hvilket er et kæmpe plus).

 


Her er min udgave af de lækreste æbleskiver, som også er lidt sunde(re) da de indeholder fuldkorn.

  • 4 dl kærnemælk
  • 3 æg
  • 200 g hvedemel
  • 50 g. grahamsmel (eller anden fuldkornsmel)
  • 12 tsk. natron
  • 1 spsk. sukker
  • 14 tsk. groft salt
  • 1 tsk. Vaniljesukker
  • Evt. kardemomme
  • Rapsolie til bagning

Kom alle de tørre ingredienser i en skål, og bland det sammen. Tilsæt derefter æggene, og ca. 1 dl. Af kærnemælken. Pisk rigtig godt med en elpisker, og få alle klumperne væk, før du hælder en lille smule mere kærnemælk i, og pisker igen. Fat et piskeris, og brug håndkraft resten af vejen. Hæld kærnemælken i lidt af gangen mens du pisker. Det bliver en tykkere masse end pandekager, og det skal det være.  Lad dejen hvile tildækket i ca. ½ time. Hæld dejen i en kande. Det gør det noget nemmere at styre.

Lad æbleskivepanden blive godt varm og kom lidt olie i hullerne. Fyld hullerne ¾ op med dej og bag æbleskiverne ved jævn varme - vend dem af og til med en gaffel.





 

lørdag den 9. august 2014

Min yndlings müsli



Denne müsli er ret hurtig og nem at tilberede. Den smager skønt ovenpå yoghurt, skyr, eller andre surmælksprodukter. Jeg bruger den tit ovenpå havregryn sammen med blåbær, og det giver mig lige det kick jeg har brug for til at starte min dag. Jeg kan også godt tage det om eftermiddagen, som snack ovenpå koldskål eller yoghurt.
I supermarkedet kan man købe en pose med blandede kerner/frø. Bl.a. er der solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, og sesamfrø. Den bruger jeg tit – det behøver nemlig ikke at være så besværligt at lave sin egen müsli.
Jeg starter med at hakke ca. 100 g. nødder og mandler, og smider dem på en tør, varm pande. De ristes lidt, inden jeg putter en stor spsk. honning på panden. Når den er næsten smeltet, skruer jeg ned for varmen, til middelvarme, og smider ca. 200 g. grovvalsede havregryn på. Når de er blandet godt med honning, nødder og mandler, hælder jeg resten af kernerne i, og vender det godt. Husk hele tiden at vende det, og i det hele taget at være der, for det brænder nemt på. (og hvis sesamfrøene først er begyndt at poppe, så springer de rundt som popcorn uden låg)
Det hele tager max. 15 min. Når du synes de har fået nok, så tager du panden af blusset, og hælder müslien over i en anden skål, hvor det kan stå og køle af inden det skal serveres.
Hvis dit barn er vild med det, så giv det en bøtte yoghurt med til eftermiddags madpakken, og en anden bøtte med müslien. Så kan han/hun selv putte det på, så det ikke bliver for blødt.